about Linkies entry

Hello There

Heyy ! Thank you for your visit and do follow me yeah sweetie ? *wink I Love You !

0
magic box

Credits

Fully Edited : Amirra Najihah
Photo : Tumblr
Best Viewed : Google Chrome
It's Over !
Thursday, 11 October 2012 | 23:13 | 0 comments

It's Over ! It's Over ! Kitee dah tadee apee-2 hubungan dahh . jgn carii kiteee lagiii ! kitee tanakk jumee awak dahh ! #Versi KL .

It's Over ! It's Over ! Ceqq dah tadakk apa-2 hbgn dgn hg dah ! hg jgn carik ceqq lg . ceqq tamo dah eh jumpa hg ! #nahh , pekat punya . bhahaha xD


Assalamualaikum . baik yea , kita mulakan dengan بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ .
baik yea , perenggan pertama tuu mukadimah yg tade kena mngena dgn yg hidup mahupun yg dah mati  .
baik yea , ape yg anda lihat di sini dunia semakin mncabar .
baik yea , ekonomi kian melecet .
baik yea , baik yea , baik yea . -oo-

korg larat ke nak bce entry yg pnjg lebar nih ? okay lah . fara pendekkan entry nih supaya korg cepat habis . yea ? baik kan fara nih ? ^^

semalam , abg angkat fara tnya " adik ? ape pndapat kamu tntg backstabb ? kawan makan kawan ? "
dy tnya tntg pndapat fara . fara pulak tnya korg ape pndapat korg ? 99 percent msty cakap bnda nyh normal kan ? a'ah . bg fara plak , bnda nyh semua dah jadi asam garam kehidupan . nk tanak , kita kne harungi jugak . walaupun yg tikam blkg tu bestfriend kita sndry . dats normal . cuma pkir ke depan lah , kalau kita mulakan jd backstabb cenggini . dan org mula takkan percayakan kita . dan bila sorg dah mula ta percayakan kita . spe pulak yg akn percayakan kita ? in daily of our life , kita perlukan seorg jee teman yg betul2 akrab . yg betul2 bole share problemmo . bole simpan rahsia kita dgn slmt . dan yg bole kita percayakan . dan acano kalo org yg btul2 kita akrab tuu tikam blkg ? msty tyme tu kita dah frust dah . dah tanak percaya sspe dah . kankan ? come-on lah . be matured . bukak sikit pemikiran tuu . ape motif bnda nih semua ? ape yg korg dapat ? nak tikam pun sbb ape ? alahai . kalau sbb gf/bf , korg sure ke yg gf/bf tuu jadi hak milik korg slamenyeeee ? Poyo gila baq hg ! Kalau lah korg usya padat2 bndalah nih , laki lah pon yg slalu maen tikam2 nih . perempuan chill jee . ewahh , okay . fara backup perempuan . fara backup sbb fara perempuan . kalau fara lelaki , fara backup lah lelaki . ;pp

Ape kena mengena backstabb dgn tajuk entry It's Over nih ? bhahahaa . nih lah fara , tajuk lain , cerita lain . eh ! suka hati aku lah . entry sapaa ? sapaa punya blogg ? ;pp

However , fara wish luck utk korg mghadapi hari2 yg penuh mncabar . there is no good luck okeyy ?
Btw , kepada Jazmi Kamaruddin having fun yeah dgn assignment utk cuti nih ? ewahh , assignment tuu . watlekk ;)

-entry pendek-

Bahasa jiwa bangsa
Friday, 13 April 2012 | 00:19 | 0 comments
assalamualaikum w.b.t dan salam sejahtera . yee , selamat petang . sape bace tyme malam , selamat malam . pagi pulak ? spelah yg rajin sgt nk bce tyme pagi tuu -,-

hai jejaka , nama saya fara . awak bole pggl sy comell jee :3 *k.perasan

Tuan-tuan dan puan-puan ,
Terduduknya saya di atas kerusi brwrna merah depan pc ini brtujuan utk menekankan betapa pentingnya bahasa malaysia . Bahasa jiwa bangsa . mari kita sama-2 berdiri sambil menyanyikan lagu ini . yeah ! farah , cukup farah . cukup . haih .

act , dalam kple otak fara yg agak bergeliga nyh sering memikirkan tntg perkataan-2 yg sering digunakan oleh manusia-2 yg th pape . serius . bkn nk tipu :x
especially lelaki . okay . fine . guys msty akan cakap , "Alah , biasalah ! nama pon lelaki ." yeee . mmg lah korg lelaki tp patutkah nk cakap words like this sentence , "bu**h lah , aku tak p !"
err , perlu ke nk guna perkataan b***h lah tuuuu ? cakap jelah yg korg tanak p . yg smpai kne guna penanda wacana ta diiktiraf , kenapa ? derrr , please lah weh ! girlgirl ta suke okayy ? xD

Dan cba pkir when perempuan plak guna bahasa cenggitu ? like , "bu**k lah hg nyh ! aku cakap , aku tamau kan ?"
fuhhhhhhhhhh , gilaaaaaaaa ohhhh ! cakap jelah leklok . ta manis dik . maluuu . korg ta malu ke ? i'm very sure words yg brmain dalam kple korg tuu msty "alah , poyo lah minah nyh . standard lah tuu ."
bg korg mmg standard . tp , cbe pkir pndgn org laen trhadap korg . ta sopan kan ? tmbh2 yg kenal nan parents korg . eieyyy , malu-2 ! kalau fara , fara tanak ada kawan cenggitu . eh , br tao ke ? yee , fara mmg suka pilih kawan . sbb fara ada prinsip . "my FRIENDS , my REFLECTION"

yee , tahu . fara pon bukannya baikkkkkkkkk sangatttt kan ? kan ? tp at least tadelah fara nk guna perkataan @#$*% tuuu . *psstt , fara da nasihat da org2 yg hampir dan terdekat nan fara . dgn harapan , open yr mind . dont take it easy come easy go like a grenade .
korg pon tahu kan , mulut org bukan kita bole tutup . aha , so better be careful . sediakan payung sebelum hujan . kalo bole pakai payung kat pasar tani uh . besaw ckit :3

Sekian . tengs mmbce =)
note : Rabu 11 Apr , gempa bumi berlaku and please God give us a chance to change . ;(
apa perasaan korang ? :3
Thursday, 23 February 2012 | 00:29 | 0 comments
Assalamualaikum WBT . Hai ! ;)

err , apa perasaan korang bila korang rasa korang dipergunakan ? korang dipinggirkan ? dan korang disisihkan ? okay , mmg lah dipergunakan , dipinggirkan dan disisihkan adalah sama maksud tapi err . . err . . ehh ! suka hati akulah nk cakap byk kali . nk tulis byk kali . baca , sudah lah ! :p

okay . itulah yang fara rasakan sekarang ni . ehhh , bnda nyh tade kne mngena nan budak skolah fara . harap maklum . yeah , fara percaya half dari remaja skrg nyh sedang rasa cenggini , kan ? kan ? dan , apa yg akan korg lakukan ? buat tak tahu je ? pukul budak tuu ? atau , culik pastuu cucuk2 guna lidi ? alahai , ta mujarab . percayalahhh ! so , jalan yg trbaek , cari je kawan lain . habeh cerita . ^^

emm ? takot nnty budak tuu ckp yg kita lupa dy ? alahhh , kalo bdak tu ckp yg korg lpa dy , korg buat tak tahu jee . yeee . buat tak tahu . jgn nk jaga hati org sgt walhal dorg tak pernah pon jaga hati korg yg suci dan selembut softlan tuu . dah lah lembut , wangi pulak tuu . phewwwwww , kalau fara dapat kawan cenggini , fara simpan dalam almari . tak kasi keluar dah . takut kena rampas punya pasal :3

dan better korang carik kawan baru yg korg rasa korg bole luahkan segalanya . *asal byk sgt penggunaan korg ni ? -.-* ehhhh , btw kannnnn , fara da dapat kawan yg fara bole luahkan segalanya . dan kami sedang bahagia . hehee .

fara percaya statement kat atas tuuu , msty akan ada org yg ckp , "Aceyyyy , lelaki lah tuu yg jadi tempat luahan dy " . haaaaaa , mntak maaf sgt2 yee makcik pakcik sekalian . girlgirl jee tau . sebabnya kan , mngikut kajian fara , lelaki zaman skrg nyh pon mulut tempayan . kasi rahsia , dy bocorkan .  masalah lahhhhhh ! grr . . biarkan jelah . asalkan dorg bhgia . ^^

aha , sebelum tuuu , kalau korg dapat kawan yg suka lupa kawan cenggini , ta perlulah nk mncarut bukan main . siapa kita sekarang nyh adalah reflect utk sapa kita di masa hadapan . cuba pikir , kalau korg kemain lagi mncarut dan ada org trdengar apa yg korang carutkan , apa dorg akan kata ? especially , perempuan . muka dah omey . tetibe mulut Nau'zubillah ! haih . elakkan lah bnda2 cenggini yea ? saya percaya anda mampu mengubahnya ;)

kawan , tegurlah sahabat anda . dan sahabat , terimalah teguran itu dgn trbuka . kerana itulah gunanya seorg kawan .


brrr . . mnyampah -___-"
Wednesday, 25 January 2012 | 18:09 | 0 comments
Dunia sekarang trsgtlah kejam . serius kejam . korg ta rse cenggitu ? err , okeee . ak trdgar satu suara bisik "dunia ta kejam . tapi manusia yg mmbuatkan dunia kejam . act , dunia trlalu indah utk di praktikkan" .
terpinga-pinga ak bila dorg bercakap tntg hari kiamat . hari pembalasan . etc . arghhhhh , cuakkkkk ! korang tahu , one day tuu kan , ayah ak tnya , "kaka ! solat ke belum ?" then ak jawab , "akak cuti lagilah !" ayah ak bls balik smbil geleng kpala "brpe kali cuti ? tiap2 mggu ke ?"aak bantah while ckp "eh ! apa plak ? nyh br je cuti . manada tiap2 mggu" ayah ak jawab "haih , puasa ta gnty , solat ta gnty , kat akhirat nnty , dorg tnya twu ta ? tyme tu , kalo kaka mnjerit mntak tlg abh , abh mmg da taley tlg . abh bole brdiri smbil ckp ADA AKU KESAH ?" aku , "pfffffftttttttt   -________-' "

oke then , seriusly ak risau . fine . mmg fact yg perempuan banyak msok neraka . tapi please lahhh , hope bkn ak . ak nk berubah ! seriously . eh , kaum adam ! jgn nk huhahuha sbb seronok tgk kaum hawa nyh bersepah kat neraka . jgn lupa , korg tuu lahh tunggak nak didik kaum hawa nyh . kalo korg dpat didik ktorg dgn success nya , korg pon da trjamin msok syurga . so , selamat beramal :)

isu pembuangan bayi ap smua tuu dah jadi kbiasaan . ak heran btoi lah , npe dorg ta pena nak pkir masa depan ? ta syg masa depan ke ? haih . makin lama , makin byk tnda2 nk kiamat . kan ? kita masing2 sibuk dgn hiburan . lepak sana sini , solat pon tggl . kan ? huhh . bila da hangout ramai2 , then msok waktu solat , salah sorg ckp "weyh ! ak nk solat jap bole ?" then , kawan2 yg laen msty tercengang dan gelak . msty tyme tuu korang trpkir , "eh ! asal dorg gelak ? klakar ke ak nk solat ? --'' KAN ?"

nowadays , dorg pkir smua tuu klakar . smua tuu joke . hiburan . yelah , hiburan sbb ktawa kan kawan kita yg sorg tuu nk solat . apekebendaaaaaaaaa lahhhhh budak2 zaman skng nyh . mngutuk kawan sndry nk solat walhal korg pon islam . idiot . --''

# we cant be change by others .
perbandingan th ppea --'' !
Monday, 12 December 2011 | 22:14 | 2 comments
assalamualaikum . ce tgk tajuk uhh . tgk lha weyh ! “perbandingan” ? apa kebendanya tuuu ? here is it . act , bnda nyh da lama tulis tp ta publish un lg . *ayah ta bayar wifi lama ohhhh . merana diri dilanda kebosanan yg teramat* . ehem , al-kisah brmulalah ceritanya di sini . toyyyyyiiiiibbbb . 

budak pndai + sosial/ta sosial feat budak kurg pndai + sosial/ta sosial . 
mereka slaluuu mmbanding-bndingkan dua kelompok kmpulan yg ta bersalah ni . korg dari kumpulan yang mana ? oke . fine . tayah jawab . bkn ak dgar pon , ta twu pon korg jawab apa . stiap manusia dikurniakan akal fikiran yang sma tp tahap IQ yg berbeza . dpends pada korg nk gunakan IQ yg brharga tuuu ke arah positif atau negative. Tp , kdg2 parents kytea nyh slaluuuu mmbnding-bndingkan dan sering rasa rndah diri bila dapat anak yg kurg pndai . mom , dad , adik tdea kelebihan dari segi IQ tp insyALLAH adik ada klebihan dari segi laen . trust me . alalaaaaaa , sweetnya anak mama nyh ! muah ckit ! :-* 

while , 65% parents dalam negara Malaysia yg aman dan damai nyh , msty da gunakan dialog yg sama like , “kao nyh apa nak jadi ? asyik kluar jeaa . kalo pndai , tpea gak !” kata mama kpd anaknya . apa perasaan korg bila beliau brkata sebegitu ? yang mana yang mmg da slaluu tuuu , compem watlek jeaaa . in other situation , si anak brkata “mama ! tgk anak jiran toaaa . selaluu ke hulur hilir dgn mmbe2 . mcm tdea tujuan .” she’s answered “tpea . dia pndai” #pssstttt , faham ta situation yg brbeza nyh ? yg sorg tuuu kne bising sbb “lepak dan kalo pndai tpea gak” yg lg sorg nyh maaa dy ckp “its okeeee . dy pndai so bole kesana kemari .” 

okeee , seriuosly ak confuse skng nyh . kalo jadi pndai , so bebas lha nk buat apa ? and , kalo kurang pndai , kne duduk kt rmah mentalaah buku smpai jadi pndai ? pffffftttttt -,-“

in other casses , mcm mana plak kalo pandai tp akhlak mcm harrrreeeem feat bdak kurg pandai akhlak top 5 ? mana yg dorg slaluuuu pujiiii mlampau ? nyh lhaaa game yg slaluuu brlari brkejaran dalam kpala otak ak nyh . @_@ ! 
certain parents plak ada yg ckp ceny “kao nyh , cbe lha jadi mcm anak mak nab sblh uh . pndai . nyh , ta . bila dapat report card jea , brderet merah . bila kao nk brbah ?” mummy , bole ta mummy tggu taik bintang jatuh and just make a wish ? wish yg anak mummy nyh jadi pndai . and I’ll make a wish too . wish yg mummy stop nagging :D ! 

bila tiba saatnya , si anak telah keletihan kerana kerap mndengar bebelan . sehinggakan one day , anak tuu lali . so , bila kne brleter lg , anak tu buat keringgg jeaaa . then mom said “adik tuu da lalii lha tuuu . tu yg dy buat kering tuuu.” Anak tu buat ttao jeaaaa smpailah trdetik kat hati dy nak balas “LERRRRRRRRRRRRRRRR , bole plak dy buat statement centoa ? mmg da trangtangtang lha . haaaa , tggu apa lg ? kasi jadi tajuk utama paper metro lha ! aiyaaaaa -,-“ maka , terjatuhlah status ANAK DERHAKA ! 

jadi anak-2 , sahabat handal , sedara mara , jiran sblah , the conclusion is , mcm mana pon parents kytea toaaaa , kytea kena trima mereka sbagaimana dorg trima kytea yg th ppea nyh . paham ? sekian

# I wish I’ve the best mother in the world ^^
# I wrote based on my experience and story from others .
sahabat vs kawan
Friday, 30 September 2011 | 02:13 | 0 comments
assalamualaikum .

ap mksod KAWAN dan apa mksod SAHABAT ?

both adalah bnda yg sama tp brlainan mksod .

KAWAN ; seseorangg yg serupa seperti teman tp lbih longgar lgik mksodnya . lyke "kawan makan kawan" .
org ta ckp , "teman mkn teman" tp org ckp "kawan mkn kawan" . why ? sbb , kawan nyh terdiri drpd dua bahagian . kawan yg bole di percayai dan yg ta bole dipercayai . yg bole dipercayai , dy mungkin teman ketika kytea susah mahupun senangg . dy slaluu ada di samping kytea even dy hanya seorg kawan .

SAHABAT ; sahabat nyh special sikitt meaningg dy . sahabat layak  digelar bila kytea jumpa dgn org yg btul2 memahami kytea walau dlm apa jenis situasi pon . yg ta slaluu gunakan kytea utk kesenangan dy sjeaaa . yg always perlukan kytea tyme dy susah atau senang . mmg bunyi dy lbih kurg mcm kawan tp , sahabat more speacial . dats y bila kytea brsahabat , hbgn tuu lbih kekal lama . sbb , dy sahabat kytea !

rmai yg brpendapat ;
                              -----> nk crik boyfie *kononnya dy lhaa sahabat , dy jugak lhaa teman .

ta salah kalau brpendapat begituu . tp , cuba try lebih releven . bkn sng nk jmpa org yg btul2 ikhlas brsahabat dgn kytea . bkn sng nk crik org yg btul2 bole simpan rahsia kytea . bkn sng nk bg org pcyekan kytea . bkn sng nk buat semua tu .

think it twice ;
                    ------> nk crik boyfie , msti lhaa saling brtuka-tuka . bkn skly dpt tuuu , troih bg sgala rhsia brbgai . kan ? jenohh aaaa centoaa . kang , ada yg trlepas ckp ke apa keaa . tmbh2 , laky zaman skng nyh lbih suka brgosip dr pumpn . haaa , lgi payah ! ==''

conclusion ;
                ------> jgn letak kepercayaan kt org yg blum-blum tentu bole pcyea . okee ? ^^

*brongbrangbrongbrang , da bpe patah perkataan da ak melalutt . haih .

act , apa yg ttbe buat fra trpkir tntg kawan vs sahabat nyh ialah , persekitaran .
ta perluu pergy jauh2 lhaa . korg pon bole tgk skeliling korg . korg pon bole tawu dgn spea korg brsahabat dan dgn spea korg brkawan . smua tuu korg yg tntukan . friends was your reflection .

pesanan yg pena abah kasi ;
                                         ------> "kaka nk tawu spea diri kaka , kaka tgk lhaa kawan2 skeliling kaka . dgn siapa kaka brkawan .


AND NOW

fra da tawuuu spea sahabat fra dan spea kawan fra . fra brsyukur sgtsgt sbb ada SAHABAT yg paham fra . wlaupon kdgkdg sakit hati dgn dy tp dy jugak lhaa yg mnyembuhkan sakitt tuuu .




dan dia SAHABAT ak ! ;))